Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is in Oeganda moeilijk te krijgen, vaak moeten mensen uren achter elkaar lopen om medicijnen te krijgen of behandeld te worden. Ook zijn medicijnen vaak onbetaalbaar voor de armen. Dit terwijl de gezondheid van veel Oegandezen bedreigd wordt door ziekten als malaria en aids. Stichting Mukwano Oeganda wil met haar mogelijkheden proberen dit grote probleem een klein beetje terug te dringen. Samen met lokale organisaties en artsen zullen er zowel curatieve programma’s (behandeling en medicijn verstrekking) als preventieve programma’s (voorlichting m.b.t. hygiëne en het voorkomen van ziekten als aids) opgezet worden. Hiervoor zijn geschikte behandelruimtes maar ook apparatuur, instrumenten, medicijnen en gekwalificeerde medewerkers voor nodig.

Bushenyi
In Bushenyi wordt met hulp van een aantal sponsoren in het najaar van 2008 gestart met de bouw van een uitgebreide kliniek. Tijdens onze bezoeken aan het project hebben wij kennis gemaakt met betrokken personen. Zowel de patiënten die nu soms 40 kilometer moeten lopen voor hun medicijnen, als een enthousiaste arts met een duidelijke visie van wat hij kan en wil doen in de omgeving. Momenteel zijn wij nog hard op zoek naar mensen of instellingen die dit project willen ondersteunen!

Samen met de arts zal Stichting Mukwano Oeganda de komende jaren een structureel programma op gaan zetten dat voorziet in de medische behoefte van mensen in de regio. Daarnaast zal er een voorlichtingsprogramma opgezet worden dat op de scholen en in het veld mensen zal gaan informeren over de risico’s die zij lopen en hoe deze te verminderen.

Malaria

Ook Malaria is een oorzaak voor grote sterft onder de Oegandese bevolking, er gaan zelfs meer mensen dood aan malaria dan aan aids. Kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen lopen het grootste gevaar. Dagelijks overlijden 200 kinderen aan malaria. Kinderen die niet aan de ziekte overlijden, lopen achterstand op in hun ontwikkeling. Ze lijden vaak aan bloedarmoede en hun conditie is zwak. Bij zware aanvallen lopen ze beschadigingen aan de hersenen op. Ook zwangere vrouwen krijgen vaak bloedarmoede van malaria waardoor de baby zich niet goed ontwikkelt. Daardoor wordt het vaak te vroeg of dood geboren. 60% Van de miskramen is te wijten aan malariabesmetting van de moeder. Omdat malaria de conditie van de vrouw aantast, loopt ze ook groter gevaar bij de bevalling.

Malaria en armoede horen bij elkaar. Zieke mensen kunnen niet werken. Kinderen die ziek zijn kunnen niet naar school. Kinderen met een slechte conditie hebben moeite met leren. Zo gaan er heel wat arbeidskracht en hersenkracht verloren wat slecht is voor de economie. Arme mensen hebben een slechte conditie, dus minder weerstand en worden daardoor sneller ziek. Ze wonen in armoedige huisjes met gaten en kieren, waar de muggen vrij toegang hebben. Maar arme mensen hebben geen geld om muskietennetten te kopen of geneesmiddelen. Als ze dat noodgedwongen wel doen (ze besteden soms wel 25% van hun magere inkomsten aan de behandeling van zieke gezinsleden!) kan dat geld niet aan eten of onderwijs worden besteed. Daar waar armoede is, is malaria.

Aids

Aids is in Oeganda, net als in de rest van Afrika, een explosief groeiend probleem. Rond 1982 worden de eerste gevallen van hiv/aids in Oeganda gemeld. In de jaren die daarop volgen, overlijden steeds meer mensen aan de ziekte. De besmetting met het virus gebeurt in Oeganda voornamelijk door seks tussen man en vrouw, en vrouwen die hun ongeboren kind besmetten. De Oegandeze regering heeft daarom een grote landelijk voorlichtingscampagne, ABC:
A = Abstinence (onthouding)
B = Be faithfull (wees trouw)
C = Condom (gebruik condooms)

In Oeganda betalen mannen per traditie een bruidschat voor hun vrouw. Omdat de vrouw in feite van haar ouders wordt gekocht, denken de mannen vaak dat de vrouw hun eigendom is. Natuurlijk is die traditie wel aan het afnemen, maar het is voor vrouwen, vooral op het platteland, toch vaak moeilijk of soms onmogelijk om nee te zeggen als haar man gemeenschap met haar wil hebben. Ook is het vrij gewoon dat de mannen seks buiten het huwelijk hebben. Dat kan met vriendinnen zijn of met prostituees. Hoe dan ook, de man loopt daarbij grote kans besmet te worden. De man besmet op zijn beurt weer zijn vrouw. Zelfs als ze weet dat hij vreemd gaat, kan ze niet weigeren. En zeggen dat hij een condoom moet gebruiken, wordt gezien als een teken van wantrouwen.